Kaj so Črkoslikarije

Črkoslikarije so delavnice oblikovanja ter slikanja črk in napisov za osnovnošolce. Vsaka delavnica je zasnovana tematsko: najprej je predstavljen določen slog/zgodovinsko obdobje. V okviru tega so potem oblikovane črke oziroma napis. Delavnice za starejše osnovnošolce vključujejo tudi poudarke na zakonitostih  oblikovanja pisav in različne pristope oblikovanja črk.

Obujamo obrt črkoslikarstva, spoznavamo zgodovinska obdobja in ustvarjamo. Najprej prisluhnemo zgodbi o izbrani pisavi, potem z akrilnimi barvami slikamo črke na impregnirane lesne plošče. Včasih pa oblikujemo napise in črkorise na kartone in barvamo z markerji.

Časovni stroj črkoslikarij se na začetku z zgodbo ustavi nekje v razgibani zgodovini. Spoznamo vrsto pisave iz nekega zgodovinskega obdobja, umetniškega gibanja ali posebne priložnosti: izvemo kako se je rodila naša pisava – latinica, srečamo okrašene inicijale, odkrivamo pestrost kaligrafskih tehnik, lepoto prvih tiskanih črk, posebne plakatne črke 19. stoletja in se pomudimo v razgibanem 20. stoletju raznolikih umetniških gibanj. Včasih pokukamo še na druge konce sveta in primerjamo njihove in naše pisave. Nato s čopičem in barvami naslikamo črko ali besedo na za to posebej pripravljeno ploščo ter domov odnesemo pravcato črkoslikarijo.

* Primerno za 8+

Delavnica* je vsakič drugačna, pridruži se, imeli se bomo fino!