TO NISO GRAFITI! Slog in sporočilo

Šibamo v velemesto v 80. leta 20. stoletja. Mesto krasijo grafiti in poslikani zidovi. Nekateri znak vandalizma, drugi neverjetne umetniške stvaritve. Skoraj v vseh primerih ilegalne kreacije aktivistov, ki so želeli na svojstven način predati sporočila javnosti ali izraziti svoj pogled na svet. Grafitarska scena je bila takrat povezana s podzemno subkulturo hiphopa, break-danca, pa tudi drugih umetniških gibanj.

Pri grafitih ni omejitev. Svobodno umetniško polje, ki zajema ilustracije, slikarstvo in napise vseh vrst. Nekateri grafiti so hitri, spontani in direktni, drugi, premišljeni in načrtovani, morda tudi legalni. Včasih s spreji, včasih z valjčki za barve, včasih veliki čopiči. Včasih šablone, včasih skice, včasih nič.

Grafiti sicer segajo že v antiko, moderni grafiti so se pričeli – ne, ne v New Yorku – pač pa v Filadelfiji koncem 50-tih let 20. st., mi pa bomo v tokratnih črkoslikarijah bomo razmišljali o sporočilih, o idejah in jih črkorisali (lettering), izbrali načine barvanja in črkoslikali črkogafit.

   

   

Najprej skiciraj, nato izberi barve in črkoslikaj!